Kawa ziarnista

Kawa ziarnista z Włoch

W powszechnej opinii panuje przekonanie iż włoskie kawy są najlepsze. Jest to jak najbardziej prawdziwe stwierdzenie jeżeli wybierzemy włoską kawę ziarnistą od renomowanych producentów takich jak Loredana. Trzeba mieć bowiem na uwadze, że kluczowe znaczenie ma zawsze jakość ziaren kawy oraz proces ich wypalania.

Włoskie firmy przywiązują ogromną wagę do tego aspektu i ich wysokie standardy sprawiają, że na kawach ziarnistych, które wychodzą spod ich rąk można najzwyczajniej w życiu polegać.

Włoska Kawa ziarnista idealna do ekspresu

Jeżeli planujesz kupno ekspresu ciśnieniowego lub już jesteś jego właścicielem, to na pewno zastanawiasz się jak dobrać odpowiedni rodzaj i gatunek włoskiej kawy ziarnistej, aby uzyskać możliwie najlepszy smak. Jaki powinien być optymalny stopień wypalenia ziaren kawy i skład? Tutaj bardzo dużo zależy od tego, jaki rodzaj kawy ziarnistej preferujecie - czy jest to klasyczne espresso? A może raczej latte?

Arabika i Robusta to dwa gatunki ziaren kawy i mogą pochodzić od różnych odmian krzewów kawowca i z różnych regionów z tzw. „Pasa Kawowego” (obszar pomiędzy zwrotnikami w którym rośnie kawa). Pierwsza jest nieco łagodniejsza w smaku ale i delikatnie kwaśniejsza za sprawą różnych nut owocowych które możemy odnaleźć w jej smaku w zależności od odmiany, regionu i warunków uprawy. Natomiast druga za sprawą większej zawartości kofeiny działa znacznie bardziej pobudzająco. Dlatego najbardziej popularne są mieszanki obu ziaren dla uzyskania odpowiednich nut smakowych oraz mocy finalnego naparu. Bardzo ważnym elementem jest również jakość ziaren jakie używamy. U nas w sklepie Maderashop znajdą Państwo włoskie kawy ziarniste oparte na wysokiej jakości ziarnach obu tych gatunków prosto z najlepszych włoskich palarni. Gwarantuje to zatem niepowtarzalny smak i aromat przyrządzonego napoju.

Czy wiesz, że Włoska kawa Ziarnista... ?

Nasze wyjątkowe kawy ziarniste Loredana Caffe oraz MIKE wypalane są we Włoszech w dwóch naszych palarniach Torrefazione Mike Castagnotto Mario S.p.A. w Alesandrii i Marzotto S.r.L. w Castelgomberto, z zachowaniem, starannego procesu doboru najwyższej jakości ziaren i wypalania, tak by zachować smak i aromat typowy dla najlepszych włoskich kaw a jednocześnie dostosować je pod nasze polskie gusta.

Włoskie Kawy Ziarniste znakomicie nadają się do wszystkich metod parzenia, zarówno w ekspresach, kawiarkach jak i w alternatywnych metodach parzenia (Chemex, Aeropress, Dripper itp.) jak i do maceracji na zimno tzw. Cold Brew. Należy przy tym pamiętać o odpowiednim doborze stopnia zmielenia do danej metody parzenia.