W ostatnim artykule, pisaliśmy o dobroczynnych właściwościach herbaty. Teraz pora na kilka słów nt. kawy.

Każdy miłośnik kawy przygotowujący ją samodzielnie w domu, w biurze czy miejscu pracy staje przed wyzwaniem: Jaką kawę wybrać? Półki sklepowe uginają się od ogromnej ilości kaw, kuszą nas swoimi kolorowymi opakowaniami, napisami czy pięknymi grafikami. Czym jednak sugerować się przy wyborze dobrej kawy? Jak uniknąć nieprzyjemnych sytuacji oraz rozczarowani tuz po skosztowaniu nowej kawy? W tym artykule podpowiadamy jak wybrać dobrą kawę, czym sugerować się podczas wyboru oraz czy wysoka cena zawsze oznacza równie wysoką jakość.

Jaki gatunek kawy wybrać?

Zanim przejdziemy do wyboru kawy warto sobie zdać sprawę z czym mamy do czynienia i z jaką kawą możemy się spotkać. Dwa główne gatunki kawy, które zdecydowanie zdominowały świat to Arabica i Robusta. Tak, różnica jest dosyć istotna, wyczuwalna nawet dla mniej wprawnego kawosza. Kawa z ziaren arabici jest łagodna w smaku, w zależności od odmiany, można w niej wyczuć korzenny lub czekoladowy posmak. Z kolei napar z ziaren robusty jest mniej delikatny, ma ostrzejszy, bardziej gorzki i nieco cierpki smak. Zawiera też znacznie więcej kofeiny niż arabica, dlatego ma silniejsze właściwości pobudzające.

Arabica czy robusta?

To kwestia gustu, jedni wolą delikatną arabicę, inni mocną i pobudzającą robustę. To właśnie ta ostatnia jest odpowiedzialna za creme (tzw. piankę) powstającą na powierzchni kawy podczas parzenia. Większość mieszanek kawowych wykorzystywanych w kawiarniach to ziarna obu gatunków zmieszane w różnych proporcjach. Arabica dostępna w sklepach to zwykle mieszanka ziaren z kilku odmian tego gatunku. Szacuje się, że udział Arabiki stanowi około 70% rynku, natomiast Robusty 29%, pozostały 1% stanowią różne inne odmiany.

Jaki stopień palenia kawy wybrać?

Ciemne palenie kawy podkreśla w filiżance goryczkę, zmniejszając, a czasami wręcz niwelując słodycz i kwasowość w kawie. Dlatego osoby pijące od lat kawę ciemno paloną bardzo często mają problem z docenieniem kwasowości, owocowości, słodyczy, naturalnie występujących w ziarnie kawy, co o wiele wyraźniej poczuć możemy w kawach jasno i średnio palonych.

Sprawdź również...  Kawa dla cukrzyka

„Ciemne palenie kawy podkreśla w filiżance goryczkę, zmniejszając, a czasami wręcz niwelując słodycz i kwasowość w kawie.”

Mając sprecyzowane oczekiwania wobec kawy, informacja na temat stopnia jej palenia pozwala nam w mniejszym bądź większym stopniu zbliżyć nas do osiągnięcia naszego celu – wyboru kawy, która będzie nam smakowała. Stopień palenia kawy mocno wpływa na jej finalny smak

Zawartość kofeiny w kawie

Kolejnym istotnym czynnikiem, który może nas zainteresować jest zawartość kofeiny w kawie, czyli coś co bardzo często jest wyznacznikiem podczas wyboru kawy.

Jeśli najistotniejsze jest dla nas to, aby kawa miała dużą ilość kofeiny możemy zasugerować się tym, czy w jej składzie jest robusta oraz jaki jest jej stosunek w porównaniu do arabici. Choć bardzo często producenci nie podają dokładnego stosunku obecności arabici do rob usta. Robusta zawiera średnio około dwa razy więcej kofeiny niż arabici. Na korzyść arabici przemawia jednak fakt, że jest to gatunek kawy bardziej szlachetny, bogatszy w smaku i aromacie, przez co i samo ziarno jest droższe.

Kawa ziarnista czy mielona?

Decydując się na kawę musimy zadać sobie pytanie czy kupimy kawę mieloną czy kawę ziarnistą? Pozornie odpowiedź wydaje się prosta – o wiele lepsza jest kawa ziarnista crema 1 kg, którą zmielimy tuż przed zaparzeniem kawy. Bogactwo aromatów i smaków będzie zdecydowanie głębsze. Kawa mielona o wiele szybciej wietrzeje, a co za tym idzie traci swoje najcenniejsze walory. Jednak aby kawa smakowała musi być również odpowiednio zmielona, tu pojawia się problem jeśli nie posiadamy odpowiedniego młynka, który zapewni równy przemiał kawy.

Pamiętajmy, że cena nie zawsze jest gwarantem jakości. Często, aby znaleźć dobrej jakości kawę musimy chwilę poszukać. Przede wszystkim sprecyzujmy Sobie to czego oczekujemy od kawy i jaką kawę lubimy. Warto też zajrzeć do Maderashop.pl , gdzie można znaleźć doskonałej jakości mieszanki robusty i arabici, ale też 100% arabice wysokiej jakości z najlepszych palarni we Włoszech.

Sprawdź również...  Tajemnica baristy ujawniona - przepis na odwróconą kawę Dalgona Coffee!