Wybór kawy dla cukrzyka to nie lada problem. Przypomnijmy, że cukrzyca, to przewlekła choroba spowodowana zaburzeniami wynikającymi z regulacją insuliny przez trzustkę. Nazwa choroby cukrzyca – „diabetes mellitus” – pochodzi z łaciny i oznacza dosłownie „cedzenie wody przez ciało” lub też wyrażenie „słodki jak miód”. Oba określenia dotyczą istotnych objawów cukrzycy: wzmożonego pragnienia, częstego oddawania moczu i wysokiego stężenia cukru we krwi.

kawa dla diabetyków

Picie kawy, może pomóc w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2, pod warunkiem, że będą to dwie – maksymalnie 3 kawy dziennie. Na odkrycie wpadli duńscy naukowcy – ich badania pozwoliły zidentyfikować dwa związki z kawy, które mogą chronić przed cukrzycą.

Diabetycy muszą co chwilę pilnować się podczas wyboru ulubionej kawy. Muszą zwracać również uwagę na rodzaj cukru jakim słodzą swoje napoje. Ksylitol i stewia to nie alternatywa ale czasem nawet konieczność.

Cukrzyca – kawa TAK!- kofeina NIE?

Kofeina upośledza tolerancję glukozy – do takich wniosków doszedł Dr James Lane. Naukowiec stwierdził, spożycie kofeiny zakłóca metabolizm glukozy co może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2.

Kawa dla cukrzyków – naukowcy wciąż szukają „złotego składnika”

Kawa ma ponad ma ponad 900 różnych składników – znalezienie i wyselekcjonowanie tych najcenniejszych będzie nie lada wyzwaniem! Co zatem znajdziemy takiego w kawie?

Regularny pomiar poziomu cukru we krwi to konieczność każdego diabetyka

Kawa zawiera bardzo dużo polifenoli, to one przeciwdziałają stanom. zapalnym oraz nowotworom. W kawie znajdziemy również niacynę. Ta substancja to witamina, która bierze udział w biosyntezie insuliny. To dlatego kawa jest tak bardzo doceniana przez cukrzyków. Insulina odkrywa bardzo ważną rolę w leczeniu cukrzycy. Pozostałymi składnikami wartymi uwagi, z perspektywy cukrzyka będzie kwas chlorogenowy, który pomoże w zmniejszeniu wchłanianiania glukozy w jelitach. Warto również wziąć pod uwagę lignany – silne przeciwutleniacze oraz potas uczestniczący w metabolizmie węglowodanów oraz magnez. Jak widać jest czego szukać, bo to zaledwie kilka spośród tak wielu cennych substancji.

Jaka kawa dla cukrzyków?

Jeśli szukają Państwo produktu wysokiej jakości, z najlepszych ziaren, to możemy polecić naturalną bezkofeinową kawa mieloną o” Sonni” o gramaturze 250g. Co ją wyróżnia?

Sprawdź również...  Tajemnica baristy ujawniona - przepis na odwróconą kawę Dalgona Coffee!

Kawa bezkofeinowa o nazwie „Sonni” to nowatorski produkt na rynku spożywczym! Dzięki zastosowaniu specjalnej obróbki parowej, produkt zachowuje najwyższą jakość, co pozwoli cieszyć się Państwu niezwykle naturalnym smakiem i aromatem, jednak bez zawartości kofeiny.

kawa bez kofeiny
Przyczyn popularności kawy bezkofeinowej można szukać w wielu miejscach, lecz głównie będą to kwestie zdrowotne. Z tego powodu nasz produkt będzie świetnym wyborem jako kawa dla osób z nadciśnieniem i kobiet w ciąży.

Sprawdź koniecznie nasz artykuł na temat kawy mielonej bez kofeiny. Z pewnością dowiesz się z niego więcej na temat kawy bez kofeiny.

Diagnoza i wyrok – „Nie mogę pić kawy”, co wtedy – tylko 2 możliwości. Czytaj dalej -> https://maderashop.pl/blog/kawa-bezkofeinowa/